Választás

Választási rendszer 2012-ig

Választási rendszer jelenleg

Választási rendszer

152 mandátum kiosztása a 20 területi választókerületben (arányos választási rendszer: egy pártnak 5, a 2 vagy több pártból álló pártkoalícióknak 10 százalékos bejutási küszöbbel)

176 mandátum kiosztása az egyéni választókerületekben (abszolút többségi választási rendszer az első fordulóban, egyszerű többségi rendszer a második fordulóban)

A kompenzációs listáról 2 minimum 58 mandátum kiosztása azoknak a pártoknak, melyek területi listákról szereztek mandátumot.

93 mandátum kiosztása 1 egy országos többszemélyes választókerületben (arányos választási rendszer egy induló pártnak 5, pártkoalíciónak két pártból 10, 3 vagy több pártból 15 százalékos bejutási küszöbbel) 3

106 mandátum kiosztása az egyéni választókerületekben (relatív többségi rendszer)

Képviselők száma386199
Mandátumok elosztása

Egyéni választókerületek alapján: 176

Területi listák alapján: 152 (20 területi lista)

Országos lista alapján (kompenzációs lista): 58

Egyéni választókerületek alapján: 106

Területi listák alapján: 93 (többszemélyes választókerület, a területi lista megszűnt, helyére az országos lista kerül)

Országos lista alapján (kompenzációs lista): megszűnt

Jelöltállítás feltétele egyéni választókerületben750 ajánlószelvény összegyűjtése (csak egy jelölt támogatása lehetséges)500 ajánlószelvény összegyűjtése (egyszerre több jelölt támogatása is lehetséges)
Választási fordulók1 vagy 2
Az egyéni választókerületekben az első fordulóban abszolút többség volt szükséges, ennek hiányában második fordulóra került sor, ahol az egyszerű többség is elegendő volt.
1
A választás egyfordulós, egyszerű többség van érvényben.
Érvényességi küszöbEgyéni választó kerületi választás:
1. Forduló: 50% részvételi arány
2. Forduló: 25% részvételi arány
Egyéni választó kerületi választás:
Nincs
Választásra jogosultak köre Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárok: 2 szavazat (1 EVK, 1 országos lista)

Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárok: 2 szavazat (1 EVK, 1 országos lista)

Magyar állampolgárok magyarországi állandó lakóhely nélkül: 1 szavazat (országos lista)

Magyarországon lakóhellyel rendelkező állampolgárok, akik egy kisebbségi csoport tagjaként regisztrálták magukat: 2 szavazat (1 EVK, 1 kisebbségi lista) 4

1 Ha egy kisebbségi listára a mandátum megszerzéséhez elegendő szavazatok jutnak, az országos választókerületben a mandátumok száma lecsökken. Amennyiben nem érik el a kedvezményes kvótát, parlamenti szószólót küldhetnek az Országgyűlésbe (szavazati jogot viszont nem kapnak).

2 A pártok mandátumot nem szerzett egyéni jelöltjeire leadott szavazatok, illetve területi listáira leadott, de mandátumot szintén nem eredményező szavazatok (a kettő együtt: töredék-szavazatok) arányában kerül kiosztásra.

3 Azok a szavazatok, melyek az egyéni választókerületekben nem vezettek mandátumhoz, vagy amelyekre nem volt szükség az EVK-mandátum megszerzéséhez az országos lista mandátum-kiosztásánál kerülnek beszámításra.

4 A kompenzációra az országos lista mandátum-kiosztásánál kerül sor (lásd az előző bekezdést).